fbpx
003862 300 20 60 info@avtotertinek.si

Kdaj in zakaj menjati vzmeti?

V prispevku vam predstavljamo, zakaj je pomembno skrbeti za dobro delujoče vzmeti, in odgovorimo na vprašanje, kako vedeti, da je čas za menjavo. Za konec z vami delimo še nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri izbiri novih vzmeti.

 

Zakaj je sploh pomembno imeti dobre vzmeti?

Vzmeti skrbijo za to, da je med vožnjo v avtomobilu vsem potnikom kar se da prijetno, ne glede na to, po kakšni poti se vozimo. Na njih počiva teža avtomobila, hkrati pa se zaradi vzmeti avtomobilska kolesa lahko premikajo navzgor in navzdol, zaradi česar med vožnjo manj čutimo vdolbine, izbokline, grbine in druge poškodbe cestišča. To je še posebej pomembno pri vožnjo po makadamu in drugih neravnih terenih izven urejenih poti. Zato morajo imeti džipi in druga terenska vozila trpežne vzmeti ter biti opremljeni z dobrimi blažilniki oziroma amortizerji.

Tresenje avtomobila in vse druge sile, ki nastajajo med vožnjo, ne vplivajo le na počutje potnikov v avtu, ampak tudi na vozilo samo. Pri tem je obremenjeno predvsem podvozje in njegovi sestavni deli. Močni tresljaji lahko namreč razmajajo dele avtomobila ter povzročijo različne poškodbe in okvare, zaradi katerih avto ne deluje tako, kot si želimo.

Zato je zelo pomembno, da so vzmeti oziroma celoten sistem za blaženje v brezhibnem stanju ter da jih v primeru menjave nadomestite s kakovostnimi in originalnimi avto deli, ki jih najdete tudi v naši ponudbi.

Kdaj je čas za menjavo vzmeti?

Vzmeti so sicer narejene iz trpežnih materialov, ki prenesejo velike obremenitve, zato brez težav zdržijo tudi celo desetletje. Sčasoma se vseeno raztegnejo, zaradi česar jih je treba zamenjati. Navadno se vzmeti menjajo skupaj z amortizerji. S tem poskrbimo za udobno vožnjo ter za boljši nadzor nad našim vozilom.

Prvi znak, da je čas za menjavo vzmeti, je torej takrat, ko med vožnjo čutimo različne tresljaje. Drugi znak obrabljenih vzmeti pa je posedanje avtomobila, ko dobro napolnimo prtljažnik ali se v avtu pelje več oseb naenkrat.

Če so vzmeti že zelo obrabljene, se podvozje avta zaradi tega lahko posede skorajda do tal. V posamičnih primerih (kot je prikazano na spodnjih fotografijah) bo prišlo celo do tega, da se vzmeti natrgajo ali pretrgajo. V tem primeru jih je treba nemudoma zamenjati.

Na kaj paziti pri izbiri novih vzmeti?

Stalno gibajoči se deli avtomobila, kot so vzmeti, potrebujejo veliko pozornosti, če hočemo v njihovih funkcijah uživati dlje časa. Zato mora biti celoten sistem blaženja kakovosten in dobro vzdrževan.

Poleg vzmeti, ki morajo biti ustrezne našemu modelu in znamki avtomobila, za to poskrbita tudi opora in vodilo blažilnika, kamor spadajo predvsem različni ležaji amortizerjev. Pri izbiri je pomembna tako vrsta vzmeti kot tudi njihova dolžina ter druge lastnosti.

Zelo priporočljivo je, da rezervne dele kupite v specializirani trgovini, kjer vam lahko tudi svetujejo pri tem, kakšne vzmeti kupiti. Prav tako boste tam lahko po ugodni ceni kupili tudi vse ostale dele za vaš avto, pa naj si bodo to akumulatorji, zobati jermen, ležaji ali vzmeti.

Če pri svojem vozilu opažate znake obrabljenih vzmeti ali se že odločate za nakup novih in rabite strokovni nasvet, nam pišite ali nas obiščite! Z veseljem vam bomo pomagali.

Odpiralni čas

PONEDELJEK – PETEK
08:00 – 12:00
13:00 – 16:00

SOBOTA
po dogovoru

NEDELJE
Zaprto

Kontaktni podatki

Prodaja: 02 300 20 60
Servis: 02 331 52 00
M: 040 71 34 19
FAX: 02 331 36 66
E: info@avtotertinek.si

Servisne storitve na enem mestu

Za informativno ponudbo ali rezervacijo termina nas pokličite na:

02 331 52 00

Ali pa izpolnite preprost spletni obrazec: