fbpx
003862 300 20 60 info@avtotertinek.si

9 stvari, ki jih preverite, če se z avtom odpravljate na morje

V dneh pred odpravo na morje ali drugo potovanje je vedno potrebno postoriti še kakšno stvar. Če se na pot odpravimo z lastnim avtom, je ena od teh stvari temeljit pregled vozila.

Zakaj je to tako pomembno?

Ker si lahko s tem prihranimo precej slabe volje na našem oddihu.

Pri avtu, ki ni dobro pripravljen na dolgo pot, obstaja veliko večja verjetnost, da nas bo presenetila okvara.

In če ste že kdaj ostali na cesti sredi največje vročine, boste verjetno naredili vse, da se to ne ponovi več, kajne?

Poleg tega je v tujini oz. izven domačega kraja precej naporno iskati (dobrega) lokalnega mehanika. Tudi če ga najdemo, pa se lahko zgodi, da morebitne okvare ne bo mogoče takoj popraviti, kar lahko celo prekine naše potovanje.

Stresa zaradi nepričakovanih stroškov verjetno ne bi rabili niti omeniti, kajne?

Na sliki je počena avtomobilska pnevmatika.

1. Klima

Prva stvar na seznamu je seveda klima. Vožnja po avtocesti pri 35 °C brez klime? Ne, hvala.

Bodite pozorni na topel zrak, nihanje v temperaturi in nedelujoče zračnike. Če opazite, da klima ne deluje, kot bi morala, se pred odhodom nujno oglasite pri mehaniku.

 

2. Sistem za hlajenje

Ne čakajte, da se na armaturni plošči prižge katera od lučk. Preverite olje in druge tekočine že vnaprej. Še posebno pozornost namenite tekočini za hlajenje – pregrevanje je poleti glavni razlog za okvaro motorja!

 

3. Brisalci 

Nenadna poletna nevihta je lahko na cesti precej neprijetno presenečenje. Še bolj neprijetno pa je, če ravno takrat ugotovimo, da naši brisalci ne delujejo, kot bi morali. Preverite tudi stanje tekočine za vetrobransko steklo, da se boste lahko uspešno spopadli s še eno poletno nadlogo – mrčesom na sprednji šipi.

Na sliki je počena avtomobilska pnevmatika.

4. Luči

Da bi se izognili vročini, se mnogi na pot odpravimo že ponoči. Če takšno taktiko izberete tudi vi, nujno poskrbite, da bodo vaše luči delovale brezhibno. Če jih že nekaj časa niste menjali, jih lahko preventivno zamenjate že vnaprej, sicer pa ne pozabiti s seboj vzeti rezerve.

 

5. Oprema v primeru okvare

Nesreča nikoli ne počiva, zato ne pozabite na nekaj nujnih zalog. Preden se odpravite na pot, preverite, ali imate polno prvo pomoč, rezervno gumo, varnostni trikotnik in vžigalne kable.  Če vas na poti slučajno preseneti okvara, boste hvaležni, če boste v svojem avtu našli tudi osnovno orodje, lepilni trak, kakšno brisačo in svetilko. Ne pozabite pa niti na dovolj vode in nekaj hrane z daljšim rokom trajanja. 

Na sliki je počena avtomobilska pnevmatika.

6. Sistem za hlajenje

Kot rečeno, je poleti pregrevanje glavni razlog za okvare motorja. Glede na to, da verjetno ne želite ostati na cesti sredi največje vročine, je smiselno, da mehanik pred potjo preveri delovanje sistema za hlajenje, kajne?

 

7. Jermeni in cevi

Ko bo mehanik preverjal sistem za hlajenje, bo pregledal tudi cevi in jermene. Ti deli pa niso ključni samo za hlajenje, ampak tudi za druge mehanizme. Poškodbe na ceveh ali jermenih so ena od tistih stvari, zaradi katerih moramo na koncu klicati vlečno službo.

Na sliki je mrčes na vetrobranskem steklu.

8. Zavore

Pri zavorah ne smemo delati kompromisov. Ko v gneči na avtocesti voznik pred nami nenadoma zabremza ali zapelje na naš vozni pas, je lahko razlika med popolnoma delujočimi zavorami in skoraj popolnoma delujočimi zavorami še kako pomembna.

Že najmanjši sum na obrabljene zavore (npr. čudni zvoki, tresljaji ali potreba po močnejšem pritisku na stopalko) je alarm, da mora stanje zavor pregledati mehanik.

 

9. Vzmetenje

Če veste, da vaša pot ne bo potekala samo po ravnokar obnovljenih avtocestah, preverite svoje vzmetenje.

No, pravzaprav je obrabo vzmetenja smiselno preveriti v vsakem primeru. Obrabljene vzmeti namreč negativno vplivajo na našo kontrolo nad vozilom, saj slabše absorbirajo vsakršne tresljaje.

Na vzmetenje bodite še posebej pozorni, če potujete s kom, ki mu je med vožnjo pogosto slabo. Za takšno osebo bo več kot 100-kilometrska vožnja v vozilu s slabim vzmetenjem še posebej neprijetna.   

Na sliki je mrčes na vetrobranskem steklu.

Da bo vaše potovanje mirno in varno…

Ne pozabite, da lahko mnoge majhne probleme s preventivnim pregledom pravočasno opazimo in jih popravimo, še preden postanejo veliki problemi ter nam pokvarijo dopust (in izpraznijo denarnico).

Če se kmalu odpravljate na daljše potovanje in ste med prebiranjem tega prispevka ugotovili, da bi se bilo koristno prepričati, ali je na pot res pripravljen tudi vaš avto, se lahko oglasite pri nas na kratkem pregledu.

Naši skrbni mehaniki bodo hitro ugotovili, ali je vse v najlepšem redu, in vas opozorili na morebitne pomanjkljivosti.

S tem boste naredili pomemben korak k temu, da bo vaša pot na dopust mirna in varna.

Pričakujemo vas na Borštnikovi 138 v Mariboru.

Na sliki je mrčes na vetrobranskem steklu.

Odpiralni čas

PONEDELJEK – PETEK
08:00 – 12:00
13:00 – 16:00

SOBOTA
po dogovoru

NEDELJE
Zaprto

Kontaktni podatki

Prodaja: 02 300 20 60
Servis: 02 331 52 00
M: 040 71 34 19
FAX: 02 331 36 66
E: info@avtotertinek.si

Servisne storitve na enem mestu

Za informativno ponudbo ali rezervacijo termina nas pokličite na:

02 331 52 00

Ali pa izpolnite preprost spletni obrazec: