fbpx
003862 300 20 60 info@avtotertinek.si

Na kaj morate biti poleti pri avtu še posebej pozorni?

Pomembno je, da za avto in njegovo redno vzdrževanje skrbimo skozi celo leto. Vendar pa moramo biti poleti zaradi visokih temperatur in drugih značilnosti tega letnega časa na nekatere stvari še posebej pozorni.

V nadaljevanju vam predstavljamo 7 stvari, ki se jih poleti splača preveriti in se s tem izogniti, da bi sredi vročinskega vala ali poletne nevihte na cesti doživeli neprijetno presenečenje.

 

1. Zračni tlak v pnevmatikah

Dejstvo je, da se tlak v pnevmatikah dnevno spreminja glede na temperaturo. Poleti je takšnih temperaturnih sprememb še več in posledično obstaja večja verjetnost, da pride do neprimernega tlaka v gumah.

Poškodovane gume s prenizkim tlakom lahko v kombinaciji z vročo površino vozišča in prekomerno natovorjenim vozilom (npr. zaradi prtljage, ko se odpravljamo na dopust), privedejo do tega, da guma nenadoma poči.

Prav tako nevarna je tudi vožnja s previsokim tlakom v gumah, ki je lahko posledica visoke temperature zraka.

Zato se prepričajte, da so vaše gume primerno napolnjene. Zaradi neprimernega tlaka se bodo gume namreč tudi hitreje obrabile.

Poleg zračnega tlaka, preverite tudi, ali so gume slučajno poškodovane. Bodite pozorni na zareze in izbokline. Če opazite, da bi pnevmatike lahko bile obrabljene ali poškodovane, predlagamo pregled pri mehaniku.

Na sliki je počena avtomobilska pnevmatika.

2. Klima

Verjetno ne rabimo poudarjati pomembnosti delujoče klime v poletnih mesecih.

Če zrak iz klime ni hladen, če temperatura močno niha glede na vrtljaje motorja ali če zrak ne prihaja iz pravih zračnikov, je čas za obisk mehanika.

Pri uporabi klime bodite pozorni na delovanje motorja. Če opazite, da je pri vožnji v klanec motor preobremenjen, raje izklopite klimo in odprite okna.

 

3. Sistem za hlajenje

Klima bo poskrbela, da se ne boste pregreli vi, vi pa pazite, da se ne bo pregrel motor. Pregrevanje je glavni vzrok okvare motorja v poletnih mesecih.

Vožnja v avtu, ki se pregreva, je nevarna in lahko privede do tega, da boste sredi popoldanske vročine ostali na cesti.

Zato je pomembno, da preverite stanje jermenov in cevi, saj so ravno ti odgovorni za pravilno delovanje sistema za hlajenje. Počene, obrabljene ali zamašene cevi morajo biti takoj popravljene oz. zamenjane. Prav tako bodite pozorni na razpoke ali bleščeče lise na jermenih, ki kažejo na obrabo.

Na sliki je počena avtomobilska pnevmatika.

4. Tekočine

Za pravilno delovanje sistema za hlajenje je ključna tudi hladilna tekočina. Če njeno stanje preverjate sami, bodite pozorni, da se motor najprej popolnoma ohladi.

Hladilna tekočina bi naj bila čista in svetla ter napolnjena do priporočenega nivoja. Ko jo dodajate, mora biti v razmerju 50:50 zmešana z destilirano vodo (razen, če ste kupili vnaprej zmešano tekočino).

Poleg hladilne tekočine moramo biti poleti še posebej pozorni tudi na druge tekočine, saj lahko vremenske spremembe vplivajo na njihovo stanje.

Kljub temu da so toplejše temperature načeloma boljše za olje, pa lahko pride do velikega problema, če pri visokih temperaturah uporabljate motorno olje z napačno viskoznostjo. Lahko olje, ki je pripravljeno za nizke, zimske temperature, se bo pri veliki vročini začelo razgrajevati in ne bo dobro namastilo dele motorja.

Na sliki je počena avtomobilska pnevmatika.

5. Akumulator

V poletnih mesecih se nam zaradi dopusta lahko zgodi, da več dni zapored avta ne uporabljamo. Čeprav se komu to ne zdi logično, pa lahko takšno daljše mirovanje pusti posledice na akumulatorju.

Da ga ohranite v dobrem stanju, priporočamo, da avto vsaj enkrat na teden vozite vsaj 15 minut. Če se odločite, da ga boste pustili v teku kar v garaži, pa nujno pustite odprta garažna vrata, da se izpušni plini ne zadržijo v prostoru.

 

6. Brisalci

Čeprav se vam mogoče zdi, da morate brisalcem posebno pozornost nameniti predvsem v zimskih mesecih (kar je sicer prav tako res), pa moramo tudi v vročih mesecih z manj padavinami paziti na njihovo stanje. Vroč zrak lahko gumo na brisalcih izsuši in povzroči razpoke, zaradi česar bodo neučinkoviti.

Bodite pozorni, ali brisalci na vetrobranskem steklu puščajo črte ali ga ne očistijo dobro.

Prav tako poskrbite za napolnjeno tekočino za vetrobransko steklo, da se boste učinkovito spoprijeli s povečanim številom mrčesa in količino prahu na sprednji šipi.

Na sliki je mrčes na vetrobranskem steklu.

7. Zračni filter

Povečana količina prahu se bo poznala tudi na zračnih filtrih, zato pazite, da bodo ti ostali dovolj čisti. Zamašen filter bo omejil dovod zraka do motorja, kar bo negativno vplivalo na njegovo delovanje.

Na sliki je mrčes na vetrobranskem steklu.

Da bo pri vašem avtu vse tako, kot mora biti!

Če opazite, da kaj od navedenega ni v optimalnem stanju, se čimprej ustavite pri mehaniku.

Prav tako vam predlagamo hiter, 15-minutni pregled pri mehaniku, če glede česarkoli niste prepričani. Še posebej, če se z avtom odpravljate na daljšo pot.

Z obiskom strokovnjaka boste lahko pomirili vaše skrbi ali pa poskrbeli, da se morebiten problem pravočasno naslovi ter s tem prepreči večjo okvaro, velik strošek ali celo nesrečo. 

Če živite v Mariboru ali v okolici, se lahko oglasite pri nas na Borštnikovi 138. Z veseljem bomo poskrbeli, da boste tudi poleti varni na cesti!

Odpiralni čas

PONEDELJEK – PETEK
08:00 – 12:00
13:00 – 16:00

SOBOTA
po dogovoru

NEDELJE
Zaprto

Kontaktni podatki

Prodaja: 02 300 20 60
Servis: 02 331 52 00
M: 040 71 34 19
FAX: 02 331 36 66
E: info@avtotertinek.si

Servisne storitve na enem mestu

Za informativno ponudbo ali rezervacijo termina nas pokličite na:

02 331 52 00

Ali pa izpolnite preprost spletni obrazec: